Paella resepti

Paella on herkullinen ja ikoninen espanjalainen ruokalaji, joka on tullut suosituksi ympäri maailmaa. Alun perin Valenciasta koillisesta Espanjasta peräisin oleva paella on riisiruoka, joka valmistetaan erilaisista aineksista, kuten äyriäisistä, kanasta sekä vihanneksista.

Yksi paellan avainaines on riisi, joka on yleensä lyhytjyväistä lajiketta nimeltä bomba. Tämä riisinlajike tunnetaan kyvystään imeä suuri määrä nestettä ilman, että se muuttuu lörpöksi, mikä tekee siitä täydellisen paellalle. Riisi keitetään yleensä iso, matalassa paistinpannussa nimeltä paellera, joka mahdollistaa tasaisemman keittämisen ja luo paistinpannun pohjaan karamellisoituneen, rapean kerroksen, jota kutsutaan socarratiksi.

Riisin lisäksi paellassa on yleensä muita aineksia, kuten kanaa, äyriäisiä (kuten katkarapuja, simpukoita ja kalmareita) ja vihanneksia (kuten tomaatteja, paprikoita ja herneitä). Tarkat ainekset vaihtelevat alueen ja keittiömestarin henkilökohtaisten mieltymysten mukaan, mutta perinteisimmät paellat sisältävät sekä äyriäisiä että kanaa.

Paellan valmistamiseksi riisi ja muut ainekset keitetään paelleraan puuhiilen päällä, mikä antaa ruoalle ainutlaatuisen ja maukkaan savustetun maun. Riisi keitetään hitaasti maukkaassa kalaliemessä, joka on valmistettu kana- tai äyriäisliemestä, sahramista ja muista mausteista, ja muut ainekset lisätään oikeaan aikaan varmistaakseen, että ne keitetään täydelliseksi.

Kun paella on valmis, se tarjoillaan yleensä suoraan paelleraasta, jolloin jokainen henkilö ottaa omalle lautaselleen osan maukkaasta riisistä ja muista aineksista. Sitä tarjoillaan usein aiolin, valkosipulikastikkeen, ja vihreän salaatin kanssa.

Paella on herkullinen ja täyttäväruokalaji, jota kaikenikäiset ihmiset nauttivat Espanjassa ja ympäri maailmaa. Olipa sinulla kokemus paellasta ensimmäistä kertaa tai olet kokenut paellan ystävä, tämä maukas ja värikäs ruokalaji on varmasti suosikkisi.

Paella on myös monipuolinen ruokalaji, joka sopii erinomaisesti juhlaan tai perheen yhteiseen ateriaan. Se voidaan valmistaa suuremmalle seurueelle ja tarjoilla suoraan paelleraasta, jolloin jokainen voi ottaa oman annoksensa. Paellan valmistamiseen on myös useita erilaisia reseptejä, joten voit kokeilla eri aineksia ja mausteita löytääksesi oman henkilökohtaisen suosikkisi.

Paellan valmistaminen vaatii hieman aikaa ja huolellisuutta, mutta lopputulos on sen arvoinen. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan paellan valmistamista itse, suosittelemme etsimään hyvän reseptin ja hankkimaan laadukkaat ainekset. Kun seuraat reseptiä huolellisesti ja käytät laadukkaita aineksia, onnistut varmasti valmistamaan herkullisen paellan, jonka kaikki nauttivat.

Jos haluat valmistaa paellan itse, tässä on yksi perinteinen resepti, joka sisältää kanaa ja äyriäisiä. Tarvitset seuraavat ainekset:

 • 1 prk (400 g) kanaa, leikattuna pieniksi paloiksi
 • 1 prk (400 g) äyriäisiä, puhdistettuja ja kuorittuja
 • 1 iso sipuli, hienonnettuna
 • 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
 • 1 punainen paprika, hienonnettuna
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 2 dl paellanriisiä (esim. bomba)
 • 4 dl kalaliemea
 • 1 tl sahramia
 • suolaa ja pippuria maun mukaan
 • 2 rkl oliiviöljyä

Ohjeet

 • Aloita valmistamalla kalaliemi. Kuumenna oliiviöljy paistinpannussa ja lisää kana, sipuli, valkosipuli ja paprika.
 • Paista aineksia, kunnes ne ovat pehmenneet ja kana on kypsää. Lisää tomaattipyre ja paistele vielä muutama minuutti.
 • Lisää sitten riisi ja sekoita hyvin. Lisää kalaliemi, sahrami ja suola ja pippuri maun mukaan. Anna kiehua kannen alla noin 20 minuuttia, kunnes riisi on pehmeää ja liemi on imeytynyt.
 • Lisää äyriäiset paellan pinnalle ja anna paistua vielä noin 5 minuuttia, kunnes äyriäiset ovat kypsiä. Tarjoile paella välittömästi paelleraasta, aiolin ja vihreän salaatin kanssa.

Toivomme, että nautit paellasta ja että se tulee suosikkiateriaksesi! Muista kokeilla eri aineksia ja mausteita löytääksesi oman henkilökohtaisen makusi. Buen provecho! (Hyvää ruokahalua!)